Tuesday, September 1, 2009

Adik pegi Lagi Hospital

Salam syumer,

Pada tanggal 31 oGos 2009, adik dijangkiti bronchitis lagi...adik g kat ospital kat mana adik kn warded dulu...adik dah tak takut ngan nurse baju biru tu tapi adik akut ngan dr Cina yang check adik...dia org tua yang tak nak check adik sakit dada ke tak...Mummy g mintak amek gas kat nurse Noraziah. Dia friendly sangat.

Adik takut bila dorang suh adik baring. Nurse tu balut adik ngan kain selimut. Adik dah tak boleh gerak. Adik nangis kuat-kuat bagi mummy ngan daddy tolong...tapi mummy tak buat apa pun.. Adik kn cucuk amek darah...Sekarang ni kan banyak penyakit H1N1...dr checka dik detail sampai sample hingus adik pun dia amek masuk lab...

Sambil kn tunggu result, adik sempat main cak aaaaaaa ngan abang kat belakang tu...abang tu tak hensem, tapi sbb adik boring, adik pun main jelah...hehehhe..mummy tak boleh nak amek gambo adik, kalau boleh mummy boleh selit2 kat sini...

Masa menunggu dah habis, result adik dah kuar, adik g kat counter ngan daddy n mummy..Alhamdulillah result dia virus non-reactive....astuh nurse tu ajar daddy ubat mana nak makan dulu n ventolin yang adik kn sembur tiap2 3 jam...banyak sangat ubat adik...Berapa ringgit encik? daddy tanya...RM315.++ encik...mummy nak patah lutut dengar ghege...mummy kuar dari hospital dengan kepala yang berpinar2...tak penah kuar duit cash banyak nak buat rawatan...kalo seratus lebeh tu, penahlah jugak...huh! mengeluh panjang...Daddy cakap tak perlah, untuk kebaikan adik jugak...baju keje lain bulan boleh beli, nasib baiklah mummy sempat buat rebonding sebelum adik sakit...heehehehhe...

Adik balik umah kn sumbat ngan ubat macam biasa...Adik sangat fobia ngan ubat, adik jerit2 bagi jiran sumer tahu yang adik kn makan ubat...perasaan sangat sedih tapi bila dah habis makan, mummy ngan daddy nyanyi lagi "kalau rasa gembira tepuk tangan..." adik pun tepuk sambil menggoyang2kan badan yang seketul sambil membuat muka yang amat comel...

tamatlah kisah kedua Hospital.....jumpa lagiiiiii

3 comments:

  1. ya allah...batuk lagi ker? teruk ek imaniy... takpe mommy daddy ken kuat semangat! ujam alhamdulillah dah lama tak batuk... since dia dah setahun niie...imaniy stil dok nursery lagi ker?

    ReplyDelete
  2. imaniy...awat asyik kwn dgn hospital je nih...kesian dia..tu dia bil hospital..nasib la kat jepun ni free je bab2 kesihatan anak2 ni..main tunjuk kad putih je bile jumpe doktor..hehe

    ReplyDelete
  3. nadey:
    awal2 tu kami macm panik gak...tapi bila dah few time jadi...dah tau apa nak buat...becoz of bnyk penyakit skrg...tak nak lah amik ringan...nnt jadi dalam iklan tue...baru nak nyesal....duit tak habis kat ubat imaniy...habis gak kat tempat lain...

    Ida:
    kami ada kad gak ida...mcm2 kaler.....seakan free pada awalnya...tapi end of month baru dapat statement...sebenarnya kami berutang...kekekkeke...bayor jgn tak bayor...kekekek

    ReplyDelete