Tuesday, September 1, 2009

Adik pegi Lagi Hospital

Salam syumer,

Pada tanggal 31 oGos 2009, adik dijangkiti bronchitis lagi...adik g kat ospital kat mana adik kn warded dulu...adik dah tak takut ngan nurse baju biru tu tapi adik akut ngan dr Cina yang check adik...dia org tua yang tak nak check adik sakit dada ke tak...Mummy g mintak amek gas kat nurse Noraziah. Dia friendly sangat.

Adik takut bila dorang suh adik baring. Nurse tu balut adik ngan kain selimut. Adik dah tak boleh gerak. Adik nangis kuat-kuat bagi mummy ngan daddy tolong...tapi mummy tak buat apa pun.. Adik kn cucuk amek darah...Sekarang ni kan banyak penyakit H1N1...dr checka dik detail sampai sample hingus adik pun dia amek masuk lab...

Sambil kn tunggu result, adik sempat main cak aaaaaaa ngan abang kat belakang tu...abang tu tak hensem, tapi sbb adik boring, adik pun main jelah...hehehhe..mummy tak boleh nak amek gambo adik, kalau boleh mummy boleh selit2 kat sini...

Masa menunggu dah habis, result adik dah kuar, adik g kat counter ngan daddy n mummy..Alhamdulillah result dia virus non-reactive....astuh nurse tu ajar daddy ubat mana nak makan dulu n ventolin yang adik kn sembur tiap2 3 jam...banyak sangat ubat adik...Berapa ringgit encik? daddy tanya...RM315.++ encik...mummy nak patah lutut dengar ghege...mummy kuar dari hospital dengan kepala yang berpinar2...tak penah kuar duit cash banyak nak buat rawatan...kalo seratus lebeh tu, penahlah jugak...huh! mengeluh panjang...Daddy cakap tak perlah, untuk kebaikan adik jugak...baju keje lain bulan boleh beli, nasib baiklah mummy sempat buat rebonding sebelum adik sakit...heehehehhe...

Adik balik umah kn sumbat ngan ubat macam biasa...Adik sangat fobia ngan ubat, adik jerit2 bagi jiran sumer tahu yang adik kn makan ubat...perasaan sangat sedih tapi bila dah habis makan, mummy ngan daddy nyanyi lagi "kalau rasa gembira tepuk tangan..." adik pun tepuk sambil menggoyang2kan badan yang seketul sambil membuat muka yang amat comel...

tamatlah kisah kedua Hospital.....jumpa lagiiiiii

Wednesday, August 26, 2009

ponyo2

hi there...

Sunday, August 23, 2009

SELAMAT PUACER SUMER



Assalamualaikum sumer..

Untuk pengetahuan auntie2 and uncle2, imaniy dah masuk setahun pada 3/7/2009 lepas...sowielah imaniy tak boleh nak update selalu blog ni sebab semenjak mummy dapat bos baru, dia selalu tak sempat nak bukakk blog adik...Adik suke bila mummy tetiba nak taip untuk adik hari ni...

Tak byk adik nak citer, cuma nak ucap selamat berpuasa pada semua org2 besar...adik masih bolehlagi tak pocer sebab adik kecik lagi...hehehhe suker3...untuk tidak menghampakan uncle2 n auntie2, adik letaklah sikit gambo2 adik yang terbaru...ni sume mummy tangkap n kawan mummy...hebat n terhebat...

Sekarang ni mummy adik tengah sibuk mengajak sepupu sepapat n kawan2 rapat buat tepek2 muker ngan 1 sabun "magic"...tapikan mummy cakap kat daddy...sabun betul2 boleh buat kulit org2 besar yang ada masalah baik balik...Daddy dengan senang hati jadik bahan kajian mummy...sebabnyer kulit mummy tak teruk sangat kalau nak compare ngan daddy...so daddy jelah jadik model...kawan2 daddy kalau tengok muker daddy ada baik dari dulu, jgnlah segan2 jumpak mummy...mummy boleh tolong belikan...hihihihi adik pulak yang tolong promote...baguih apa...serba guna n tak kikra umur boleh pakai, setakat ayit ke ujam ke, kak nina, kak ofa n kak aishah ker yang ada masalah kulit or gatal2 boleh try sabun alga ni...natural n product dari europe...Mummy teruja sangat sampai siapa2 yang dia rasa nak menerai, dia tepek je...

malaslah adik nak citer panjang2, suh je mummy citer ngan penuh perasaan...standby duit je auntie2 yer...org kata alah membeli menang memakai...

Oklah...adik arap nnt layer datanglah umah adik, mummy n daddy will cook...adik main2 jer as usual..heehhe


SAMAT BEPOCER.....

Thursday, May 28, 2009

Akhirnya Imaniy Kalah Juga

Hallo sumer,

Tau tak Imaniy ni baru jer balik dari hospital petang ni (Khamis, 28th May 2009) which is Mummy n Daddy 3rd anniversary. Sorry mummy, daddy.

Isnin (25th May 09) - Adik demam dah masuk hari ke-6. Demam adik tak kebah2. Adik batuk pun sakit sangat dada. Adik nak tido jer...tak larat sangat badan ni. Daddy hantar adik g klinik UIA, dr Roqiya minta daddy refer ke Hospital sbb batuk adik terlalu lama dan demam tak baik2.

Malam tu, adik g Hospital, sementara nak tunggu giliran adik duduk ngan mak tok sambil batuk2. Nak membaca pasal kempen Influenza A,adik tak pandai. So adik tgk gambar jer.

"Izzatu Imaniy?", hah abg tu dah panggil adik...Dia tanya mummy n daddy byk soalan astuh suh adik timbang. Berat adik just 6.9 je?...huhuhuhu...kurus...bila dah check2, nurse tu masukkan jarum kat tangan adik, pastu amek gas pulak, adik nangis, sakit mummy!!!.

Adik dimasukkan ke Pediatric Ward, bed no 634. Selama 4 hari 3 mlm adik kat sana...macam2 dorg dignose adik, adik dapat dr cina yang sangat kalut bernama Dr. Christopher Lim...Pergh! laju gile cakap, adik tobat tak paham...Adik fobia sangat ngan orang berbaju biru...kalau pakcik hantar makanan pun adik nangis sbb dia pakai baju biru. Tak kirelah sapa pun mereka, asalkan pakai baju biru, adik takut...

Tgklah apa yang dorang buat kata dik, sampailah adik discharged...penat jadik pesakit, kn masuk air sampai 4 botol, kn masuk gas every 4 hours, kn masuk ubat dari tangan adik yang mmg cedera tu, asyik nak tido n macam2 lagilah...dan selama 4 hari tulah adik tak dapat mandi yang sangat formal...sume pakat lap2 jer...sampai masam2lah adik ni, tapi mummy ngan daddy setia nak cium adik...eeeeeee...sayang mummy sayang daddy...

Khamis (28th May 09) - Adik tgk sume barang mummy ngan mak tok dah kemas...adik main2 ngan tok abah sampailah pukul 3.15 ptg baru adik betul2 boleh keluar menikmati dunia luar yang sebenar. Adik still weak n dikuarantin kat umah mak tok selama sehari sbb daddy pulak yang demam panas...mummy jugak yang kn jaga...sian mummy adik, demam mummy belum habis, adik kn masuk hospital. Bila adik dah sihat, daddy pulak yang sakit...Tinggi sungguh pengorbanan seorang ibu kan?...baru sekarang mummy rasa apa yang mak tok rasa jaga 5 orang dulu...huh! speechless

Monday, May 11, 2009

MORE THAN A MOTHER

MORE THAN A MOTHER

When God set the world in place,
when He hung the stars up in space,
when He made the land and the sea,
then He made you and me.

He sat back and saw all that was good,
He saw things to be as they should.
Just one more blessing He had in store;
He created a mother, but whatever for?

He knew a mother would have a special place
to shine His reflection on her child's face.
A mother will walk the extra mile
just to see her children smile.
She'll work her fingers to the bone
to make a house into a home.
A mother is there to teach and guide,
a mother will stay right by your side.
She'll be there through your pain and strife,
she'll stay constant in your life.
A mother will lend a helping hand
until you have the strength to stand.
She'll pick you up when you are down,
when you need a friend she'll stick around.
A mother is one who listens well,
will keep her word; will never tell.
A mother never pokes or pries
but stands quietly by your side,
giving you the strength you need,
encouraging you to succeed.
A mother is one who can be strong
when you need someone to lean on.
You're more than a mother to me;
a reflection of Him in your face I see,
a love that knows no boundaries.
I'm glad that you chose to be all this and more to me.
You share a love that knows no end,
you're more than my mother,
you are my friend.....

Thursday, May 7, 2009

PERCUTIAN DI SUNGAI SEMBILANG

Halloooo again, hari ni Imaniy baru sempat nak buat cerita yang baru...Minggu lepas barulah adik dapat kenal sumer2 atok and pakcik makcik adik belah mummy...besar jugak family mummy...Adik teruja sangat ikut dorg...Pagi2 kami sumer kumpul kat umah atok Mona, astuh baru kami g ramai2 ke Sungai Sembilang...







beria mak tok, tok abah, mummy ngan daddy punggah barang nak duk 3 hari 2 malam tu.
Day first...(1st May 2009)
Tgk apa je adik buat. G jalan2, teman mummy makan,main ngan pakcik, mcm2 lagilah.







Barang jgn ceritalah bukan main banyaknyer macam nak pindah umah baru...hihihihi

Adik sempat pose ngan daddy n mummy sama atok sambil nak punggah2 barang masuk dalam apartment. Kami g "umah tok Mona" utk mkn2 petang..best sangat tau...







Ni gambar2 adik ngan atok, daddy, mummy, atok, pak long, abg aqil n abg udel kat tepi muara sambil tgk org kutip kerang...Kusyuk betul lah...






Malam tu pulak, adik shibuk main ngan daddy...Ada 1 pose istimewa daddy pakai tudung RATU mummy beli...sangatlah the "heheheheh" ngan janggut tak buang...adik dah suh mummy letak gambar tu tapi daddy kata dia tak moh tido ngan adik kalau adik suh mummy letak jugak gambar tu...

Adik gumpal2 ngan daddy sampailah adik tertidur...adik sleeping beauty as mummy said..while daddy the sleeping beast on the other hand...hahahhaha...

Day Two (2nd May)

Adik sangat suker pagi ni sume org pakai baju kuning jer...adik tak pakai pun sbb atok tak jumper pun kaler kuning utk adik...Tak kire, adik nak pose jugak.


















Ni lah family unyang Hassan yang sedang bersiap sedia nak buat sukanneka...adik pun ada gak...tapi adik tak der sukan yang sesuai pun sebab tu adik punya sukan hanyalah sapa minum susu terbanyak...hmmmm (tak der pun).

Petang lepas main2, kami 1 g family ke pantai remis...laut dia kuat tapi cokelat...adik amek gambar ngan mummy n atok...adik main"tit tit" ngan atok abah.











Malamnya pulak, kami buat barbeque...sonok sangat sbb adik pun boleh shibuk2 makan makanan daddy n mummy...
Ada jugak penyampaian hadiah oleh Ungang Hassan...adik tak sangka adik pun dapat gak!...adik sangat tekujut sampai terbeliak2 mata sbb adik tak der acara pun...tapi adik dapat!...ma acih unyang!!!! Adik takut unyang!!!!

Habis sume2 penyampaian hadiah oleh maharaja Hassan, kami sambung makan balik sampailah adik garu mata nak tido...Adik paksa daddy balik kul 10 sbb mata adik dah tak tahan..nak tido sangat2...SYAMAT MALAM sumer...

Day 3 (3 rd June 2009)
Pagi2 lagi pakcik Acit dah kejut mummy ajak mummy g shopping...nak tau kat mana dorg shopping?...nilah tempatnyer...















Sangat rakus pembelian mereka ...siap berebut2 ais nak masukkan dalam kotak putih ajaib tu...tgklah betapa rakusnyer mummy n atok2 adik ni...nasib arrr adik tak join, kalau tak mesti mummy tak menang tangan...ghalit tgk ikan sampai telepas adik... Jeti kat sini byk, terpulanglah kalau dapat ikan besar2...ni pun dah cukup besar utk family kami...mummy amek ms sebulan nak habiskan sumer2...sangat fresh n manis bila mummy dah masak...Atok habis seratus setengah...mummy habis 70 lebih gak...itu pun mummy ckp nak beli lagi...huh!

Balik dari jeti, atok2, mummy n pakcik g pasar pulak...BORONG lagi mummy adik ni...ada je tak kena...siap pinjam duit tok abah sbb nak beli barang dia...Adik pun dapat habuan jugak....Atok belikan adik baju Upin ngan Ipin...Ma acih atok!!! Adik suker.

Dah balik apartment balik, kami siap2 punggah balik barang nak balik umah masing...nak pindah lagi...penat tau...Sementara nak balik tu tengoklah gelagat atok2 belah mummy ni...meriah...ini pun mummy cakap tak semua anak2 atok tu datang, even pakcik aim ngan asu pun tak pegi...Meriah tetap meriah...Nilah cara family belah atok abah berkumpul...silaturrahim....

Special pose atok abah n atok abah...mana atok abah adik?...haaaaaaaa hehehhehe

Ni pulak mummy n atok2 menantu...mummy shibuk menyelit...sebelah tu pulak mummy ngan sepupu2 mummy...













Adik pose ngan mak tok...shantekkan lambut adik di tiup angin?...hehehehhe...adik nak duk ngan atok sbb adik boleh main2 jari "tit tit" ngan tok abah sama...hehhehe

Dah kumpul semua, unyang Hassan pun ada....Kami bergambar 1 family. Nampak adik tak?...tu...tu...(muncung mulut) itulah percutian kami tengah tahun ni, bak kata mummy setiap tahun akan ada 2 kali family day...let see the next destination... ta ta....













Wednesday, April 29, 2009

Happy Birthday Mummy

Hi, adik kembali lagi...Semalam 29hb April hari jadik mummy...

Mummy bangun pagi2 macam biasa kejut daddy lepas mandi. Daddy dengan malasnyer bangun capai tuala...dah tukar tuala daddy g kat mummy yang tengah sikat rambut...daddy peluk mummy dengan mulut busuknyer wish Happy birthday...YAIKS! hadiah paling teruk daddy bagi kat mummy pagi tu...Adik?...tak bangun lagi pun...hehehheehhe...

Daddy g mandi dan bersiap macam biasa...Astuh anta adik g umah atok...Adik sangat suke g umah atok sbb boleh main ngan abg Aqil ngan abong Udel. Sampai je kete daddy kat umah atok, adik depa tangan suh atok angkat, kaki adik kodek2...Atok suh adik cium mummy...Atok pun wish happy birthday kat mummy...Adik tak tau pun apa tu happy birthday, adik suker2 je sbb adik ingat atok ajak adik main agah2 ngan mummy...hihihihii

Tengahari adik ikut mak tok ngan tok abah g beli kek...Adik tunjuk kat mak tok kek ni....

OK ke tak?... (nnt nak mintak mummy uploadlah, adik tak reti) *wink*

Adik balik ngan atok n tunggu sampai mummy balik....mummy balik jemput adik kul 7...huhuhu pak long pun dah tak larat tunggu...pak long balik dulu...hehehhe...bila mummy dah sampai ngan daddy...adik suker sangat...adik terus suh daddy angkat n kami main2...mummy siap2 kek...astuh kami pun makan...atok suap sikit kat adik...yek! rasa apa ni?...kopi?...sapa pilih tah?...hihihihihi...

Malam tu, daddy terus g main badminton ngan tok abah...mummy bawak adik, maktok ngan abg Aqil g kedai RATU...mummy borong tudung macam org kayer...adik?....cabut tudung dari hanger...hahahha (adik gelak berdekah2) suker sbb adik dapat tarik sampai tercabut tudung tu...

Balik dari memborong, mummy anta balik mak tok ngan abg Aqil...adik balik ngan mummy...sampai umah adik tukar baju dan tido....SEKIAN